Je li kiseli kupus čudesna hrana za zdravlje i ljepotu?
28. FEBRUAR 2013
kiseli kupus u tegli - je li kisela kupus čudo zdrave i ljepotne hrane?
Mnogi sirovu kupusu kušaju zbog probavnih i zdravstvenih koristi.

Kada sam čula nutricionisticu Kimberly Snyder u svojoj knjizi The Beauty Detox Solution opisuje sirovu kiselu kupus kao probiotik. Morao sam saznati: Da li je kiseli kupus čudesna hrana za zdravlje i ljepotu?

Rizik od prekomernog deljenja, ja sam neko ko se bori sa hroničnom opstipacijom povezanom sa sindromom iritabilnog creva. Čini se da je to uobičajena bolest za žene u srednjim godinama. Američke studije procjenjuju da je oko 75 posto oboljelih u toj zemlji žene, a većina ih je u dobi od 30 do 50 godina.

Ipak nikad nisam uzimao lijekove za to, radije prirodnim putem. Tako sam postao ljubitelj probiotika, ti mikroorganizmi su reklamirali čuda za probavu.

Ranije sam pisao o Snyderu, obožavatelju njenog zelenog smoothieja, pa sam bio otvoren za slušanje o njenom rešenju kiselog kupusa.

Moram priznati da me hrana nikada nije privlačila: koliko dobro može imati ukus što znači "kiseli kupus"? Ali prema Snyderu, sirova kisela kupus, koju je prilagodila u verziji koju naziva Probiotic and Enzyme Salad, pomaže u probavi i eliminaciji, pomaže u detoksikaciji i gubljenju kilograma, a smanjenjem toksina čak i energizira i pomaže poboljšati kožu i kosu. Pročitavši to, odlučio sam probati slani kupus. Dakle, pre nekoliko nedelja napravila sam Snyder-ov recept, koji sam prilagodila u nastavku:

kupus i đumbir
Kupus i đumbir dva su od samo četiri sastojka koji se sastoje od probiotika Kimberly Snyder i salame od enzima.

Probiotska i enzimska salata (sirova kisela kupus)

Trebat će vam četiri staklene staklenke od 24 oka ili 946 ml (946 ml).

Bazni sastojci

1 srednje zeleni kupus, nasjeckan

6 velikih cijelih vanjskih listova kupusa

Sastojci brasna

4 šolje (1000 ml) vode

Đumbir od 4 cm (2 cm), oguljen i nariban

1 tbsp (15 ml) nepasterizirane miso paste

Smjerovi

Sjeckani kupus stavite u veliku zdjelu za miješanje (toplo se preporučuje korištenje procesora za hranu). Pomoću miksera izmiješajte tečnu sočnu salamu dok ne postane glatka, pa prelijte kupusom. Sve dobro izmiješati. Drvenom kašikom smjesu čvrsto spakirajte u staklene tegle. Ostavite dva inča (5 cm) na vrhu staklenki kako bi salata imala prostor za širenje. Spojite vanjske listove kupusa u vrlo uske rolice. U svaku teglu stavite nekoliko rolata na vrh smjese kako biste napunili prostor od dva inča. Zatvorite čvrsto.

Stavite staklenke pet dana na sobnu temperaturu. Zatim uklonite gornje listove kupusa i odbacite. Stavite staklenke u frižider (što usporava fermentaciju). Žvakanje je dobar znak da su probiotici aktivni. Nakon što se na svaku teglu slomi plomba, salata će se zadržati u frižideru do mesec dana.

Ako ne želite ići putem "uradi sam", možete isprobati i sirovi kiseli kupus iz dućana zdrave hrane. (Snyder upozorava na većinu marki supermarketa jer sadrže visok natrijum, a probiotici su uklonjeni pasterizacijom.)

Rezultati

Iako kiseli kupus nije teško napraviti, smatrao sam ga sitnim zbog sjeckanja. Napomena za sebe: nabavite procesor za hranu…

U početku sam salatu razočaravajuće blag. Moja prvobitna misao bila je da Snyderovom receptu treba više vlage, đumbira i paste od wasabija. Tada sam, pišući to, shvatio da sam kuhar koji trebam kritikovati. Snyderov recept poziva miso paste, a ne wasabi pastu (d'oh!). (Naveo sam ispravne sastojke gore.)

Međutim, nakon nekoliko tjedana skladištenja u hladnjaku, kiseli kupus, čak i sa svojim misfit sastojkom, postaje vlažniji i tanji. Sivi kupus očigledno ima probiotička svojstva, pa čak i bez misoa, moj "off" recept i dalje treba da ima ljekovite koristi.

Što se tiče bilo kakvih fizičkih poboljšanja, porota je još uvijek van. Snyder preporučuje da večerate barem pola šalice svaki dan za večeru, a i za ručkom, ako je moguće. Priznajem da radim samo jednom dnevno i da sam preskočio dane.

Prve sedmice sam bio frustriran što se zapravo osjećam natečenim nego inače. Međutim, vratio sam se u Snyderovu knjigu i pročitao da ona tvrdi da salata napada toksični mulj i otpušta čvrstu fekalnu tvar (kako je to vidno ...) Kao rezultat ovog procesa detoksikacije, Snyder kaže da je normalno da se privremeno osjećate otečeni.

Presuda

Drago mi je što mogu prijaviti da se nadimanje poboljšalo. Ali moja kosa još uvijek nije od komercijalnog materijala, a koža mi je otprilike ista kao i prije izlječenja kupusa.

Je li kiseli kupus čudesna hrana za zdravlje i ljepotu? Ne znam za to, ali držat ću se toga dok mi tegle ne budu gotove i pojedu ih kako Snyder propisuje.

A ako se nadimanje i ostale IBS-ove i dalje poboljšavaju, ja ću ovaj put ponovo usitniti ... sa svim pravim sastojcima.

Comments